E-mail: contact@bacaniaverde.ro | Telefon: +4 0721 241 027

Campania „Pachetelul pentru scoala” de acum materie extracuriculara

Acum un an, in 2017 cand am lansat programul national „Scoala de nutritie si stil de viata sanatos” in peste 100 de scoli la nivel national (Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Cluj, Brasov si Constanta) si am primit avizul Ministerului Educatiei ca materie extracuriculara in Scoala ALtfel, nici prin cap nu ne-a trecut mie si echipei de voluntari, ca entuziasmul va fi atat de mare incat nu vom face fata. Astfel incat, studiul pe care l-am realizat in timpul campaniei, precum si rezultatele din campanie ne-au spus ca problema obezitati infantile in Romania (locul 2 in UE) trebuie sa aiba o solutie strategica, iar ideea introduceriii nutritiei ca materie obligatrie in scoli este o necesitate. Am facut solicitarea si pus bazele unui proiect de lege, iar acum suntem primul program avizat de MENS pentru „nutritia ca materie extracuriculara in scoli”.
Am demarat astfel campania „Pachetelul pentru scoala” ca un prim pas in preventia obezitatii infantile si totodata un prim pas pentru schimbarea unor atitudini si obiceiuri promovate gresit in familie si la scoala. Studiul pe care l-am facut in cele 100 de scoli pilot ne-a aratat fara exceptie urmatoarele realitati ingrijoratoare:
-parintii sunt lipsiti de educatie nutritionala, deci nu pot fi un exemplu pentru copii, in peste 99% din cazuri
-lipsa sistemica a unui cadru educational genereaza comportamente alimentare gresite, care cu greu pot fi corectate dupa vasta de 12 ani.
-informatiile din media si spatiul public induc catre consumul in masa de junk food, daunator dezvoltarii copiilor. Desi exista multa informatie despre alimentatie si diete, acestea sunt redactate jurnalistic, nedocumentat, fara a fi opinia specialistilor in nutritie. Exista bloguri si portaluri media, emisiuni care promoveaza anumiti lideri de opinie, cu informatii false, personale, pentru promovarea proprie. Cu alte cuvinte exista jurnalisti care au extins reclamele din media si TV catre blogurile proprii, unde isi fac reclama lor in numele alimentaiei sanatoase, preluand idei cu implementari gresite si insinuante din exemplul propriu. Aceste practici nu fac decat sa limiteze obiectivitatea si ecomandarea de a consulta specialisti atunci cand apar prpbeleme de alimentatie si obezitate infantila. Pentru ca ne-am obisnuit sa minimizam importanta specialistilor, a medicilor, a psihologilor, si sa ne tratam acasa dupa ureche, cu sfaturi de la specialisti inchipuiti, la indemana pe internet, care recomanda diete rapide, alimentatie vegana pentru copii si produse fara gluten, fara sa stie sau sa le pese de impactul acestora si repercursiuni.
-mai mult in chioscurile scolilor, produsele comercializate nu sunt in linie cu recomandarile nutritionale pentru o dezvolatre echilibrata a copiilor. Abunda sandvisurile cu salamuri inalt procesate, produse ambalate cu termene lungi de expirare, deci multi conservanti, copiii nu au pachetel de acasa sau daca au este lipsit de legume si fructe proaspete, alimente care ar trebui sa se regaseasca la fiecare masa a acestora.
-existenta multor „specialisti” fara experienta care sunt promovati ca experti, fara sa fi dovedit rezultate si fara sa se fi implicat in problemele de obezitate infantila la copii.

Aceste realitati dureroase ne-au determinat sa continuam programul de anul acesta cu cateva evenimente de dezvoltare personala pentru parinti si ateliere de gatit in familie si in scoli. Asociatia Viitor Deschis care coordoneaza programul, invita ONG-urile care sustin educatia familiei, copiilor si parintilor, sa ni se alature petru a fi o voce puternica intru schimbare.