E-mail: contact@bacaniaverde.ro | Telefon: +4 0721 241 027

Ceremonie Proud to be Romanian la cetatea Fagarasului cu preparate boieresti reinterpretate

Proud to be Romanian este un proiect unic ce celebreaza autenticul si creativitatea businessului Romanesc. O data pe an personalitatile prezente in catalog sunt premiate in cadru oficial, moment de recunoastere publica in prezenta oficialilor si a numeroaselor personalitati culturale. Anul acesta ceremonia de premiere a avut loc la cetatea Fagarasului, fiind prezidata de Irina Margareta Nistor si de Simona Miculescu, ambasador al Romaniei la ONU.

Ceremonia a fost desigur emotionanta si ma bucur ca am avut ocazia sa particip in calitate de invitat si propunere de aparitie a proiectului personal de creatie de parfumuri romanesti in viitortul catalog.
Dar nu despre asta doresc sa va povestesc, ci despre cum se poate crea o exprienta inalta prin muzica, gustul locului si o locatie cu vibratie nobila, cum este cetatea Fagarasului.

Cetatea Fagarasului este cel mai important monument al Fagarasului, unul dintre cele mai mari din tara si chiar din Europa. Cetatea Făgăraş este al doilea cel mai frumos castel din lume, potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor, şi prezentat de publicaţia Huffington Post.Este printre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi feudale din Europa de Est. În timpul secolului al XVII-lea, cetatea a fost extinsă, reflectând bogăţia locului.În 1599, Mihai Viteazul, a ocupat cetatea, a dăruit-o soției sale, Doamna Stanca, împreună cu domeniul, și, devenind principe al Transilvaniei, și-a adăpostit aici familia și tezaurul domnesc, câțiva ani mai târziu.În 1617, au fost înălțate ultimele două nivele ale turnului de sud-vest (donjon), cunoscut și sub denumirea de Turnul Roșu, care are cinci nivele.În cursul secolului al XVII-lea, cu scurte întreruperi, Făgărașul a fost o adevărată capitală a principatului Transilvania, cetatea devenind reședință a principilor Transilvaniei.

Am facut aceasta pauza ca sa intelegeti un pic istoria locului, obiceiurile din strabuni si cultura din regiune. Au trecut pe aici habsburgi si austrici, de aici si influenta germanica, ordinea si curatenia de pe strazi care m-a uimit inca de la sosire.

Am avut parte de o adevarata ceremonie la castel, garda castelului fiind inca functionala ne-a facut o scurta demonstratie de ospitalitate a gazdelor. Costumele domnitelor de curte, vizita in biblioteca cetatii, in vechea temnita ne-au readus in perioada medievala de poveste. Concertul in aer liber al trupei Robin and the Backstabbers, precum si jocurile de lumini filmate cu drone au reconstituit o atmosfera vibranta si prieteneasca de cocktail cu o acustica impecabila.

In top au fost si preparatele boieresti reinterpretate de un chef local Dana Graura, pe care am redescoperit-o altfel de fiecare data. Tartine cu spuma de pastrav, salata de vinete, pasta de hribi, placinte cu rabarbar, dulceturi fine de fructe de padure servite cu branzeturi maturate impodobite cu ierburi aromate si flori, sampanie si vin. Un festin regal gourmet de bun gust. Conversatii de inalta clasa si bon ton.

Nu puteam sa ne luam ramas bun a doua zi fara o vizita la restaurantul slow food al Danei, „Casa Terra”, casa cu „experiente gurmande locale si slow cooking fresh” si de unde am plecat cu noi prieteni si amintiri frumoase.

Multumesc pentru invitatie. A fost o placere si o incantare!