E-mail: contact@bacaniaverde.ro | Telefon: +4 0721 241 027

Crama Histria, scaldata de briza marii pe coline de istorie, traditii si multiculturalism

Dor de istorie, cultura, traditie, frumos!
Am descoperit Crama Histria la inceputul verii, in perioada florilor de vie. Da, vita de vie face floare cu miros fin inainte de struguri, ce dureaza insa doar cateva zile, dupa care se scutura ca apoi sa formeze bob.
DSC_0023

DSC_0024

Podgoriile incep din drumul judetean ce leaga Constanta de Tulcea, incepand cu satele din comuna Cogealac, Tariverde , Histria si Nuntasi. Este un deal superb, acoperit de verdele podgoriei, cu o priveliste panoramica de unde poti vedea in vale lacul Nuntasi, marea alaturi de care vegheaza falnic cetatea Histria, primul sit documentar atestat in vremea lui Burebista.

Histria, cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei, a fost fondata in a doua jumatate a sec al -VII-lea i.e.n de colonistii veniti din Milet, marea cetate din Asia Mica. Potrivit istoriei, cetatea a fost infiintata in jurul anului 657 i.e.n de catre negustorii greci care doreau relatii comerciale cu populatia geto-dacica. Schimbul se facea intre bastinasii care ofereau grane, peste, miere, rasina si negustorii care aduceau mirodenii, vinuri, ulei de masline sau diferite obiecte de podoaba. Ruinele de azi amintesc de cetatea care, candva, impresiona prin amploare, maretie, monumentalitate, fiind prima colonie greceasca de pe tarmul de vest al Marii Negre, pe malul Lacului Sinoe.

Admirati un rasarit de soare in vie. Un spectacol de lumina si culoare generat de razele ce scalda marea ca apoi sa se opreasca asupra butasilor incarcati cu struguri. Ei stau aliniati perfect, imbratisand caldura soarelui ce ii dezmiarda mai mult de 300 de zile pe an. De fapt, de aici pleaca totul, pentru ca briza marii si soarele confera arome rar intalnite vinurilor produse din strugurii culesi din aceasta plantatie.
Un tipat de soim si o vulpe care trece printre randuri. O prepelita se grabeste sa isi duca puii la adapost. Natura specifica zonei colinare a Dobrogei in toata splendoarea ei. Alaturi de mare marea ce duce dorul zidurilor cetatii Histria pe care le scalda in vechime. O farama de istorie.
Si printre toate aceste frumuseti sunt oamenii. Oameni cu sufletul curat, oameni buni, care inca mai stiu sa vorbeasca viei, la fel ca acum 2000 de ani, cand ingrijeau – via lui Ciurea. Nu s-a pierdut nimic din aceasta legatura magica. De vrei sa o simti, nu trebuie decat sa intri printre randuri, sa intinzi mainile si sa atingi frunzele si ciorchinii cu varfurile degetelor. Vei auzi valurile, vei simti soarele zambind in inaltul cerului iar vantul iti va canta povestea acestor locuri.

Din povestile lui Paul, mostenite din generatie in generatie, aflu cum vorbeste cu via, cum o doare cand nu se curata buruienile la timp, sau cum ea se alinta cand bate briza marii lin ce se vede de altfel in josul viei, o panorama vivanta ce te inspira la visare. „Un strop din briza marii” este pe scurt invitatia celor de la crama Histria pentru a degusta un vin din tata in fiu, din generatie in generatie, soiuri alese vechi si reinnoite de Feteasca neagra, Cabernet, Sauvignon Blanc, Riesling sau Merlot.

Fie ca degusti un Mirachi roze veritabil, un cabernet sau un Ammos alb sau roze premiat, toate poarta pecetea unui trecut de legenda al locului. Un gust proaspat, suav, dar in acelasi timp o aroma ce poarta intreg mixul de istorii si traditii multiculturale ale locului. Trebuie doar sa vii si sa te lasi purtat de mirosul viei si briza marii.