E-mail: contact@bacaniaverde.ro | Telefon: +4 0721 241 027

Fin, de savurat pe îndelete – din locul în care s-a născut liniștea: Ataman Cuvee Alb, Crama Hamangia

În octombrie, am avut o degustare am avut o degustare foarte reușită a câtorva vinuri ale Cramei Hamagia, drept pentru care ne-am hotărât să le avem și în Băcănia noastră pe e-shop.

În acest articol, Adriana a descris un remarcabil Ataman Cuvee Alb 2019 – cupaj de Pinot Gris, Riesling Italian și Muscat Ottonel, demisec. 13, 5% vol.alc.

„Trebuie să recunosc că m-a surprins ușor această cupajare a celor trei soiuri, eu nu am mai baut cupaj din acestea trei, dacă mai știți vreo cramă să mai facă dați-mi de veste. Un vin care mi-a rămas în memoria gustativă, cu un bun raport calitate – preț” , scrie ea pe blogul său www.adrianajoy.ro

Note de degustare

Nas – buchet ierbos-floral frumos, cu note de fân,  salcâm, puțin tei, dar gust fructat – fructe galbene – caise, citrice, dar și ceva note tropicale, ananas, tușe de miere. Corp frumos, ușor onctuos, mineralitate bine integrată. Un vin proaspăt, fin – delicat – nu se simte tăria celor 13, 5% – destul pentru un vin alb, iar asocierile culinare potrivite bea ușor (vedeți mai jos).

Prietenii mei, care l-au gustat anterior lângă un pui la jar cu mirodenii, spun că a mers ca uns, eu l-am avut lângă niște plăcinte cu brânză și spanac și brânzeturi semidure și dure, dar nu foarte pregnante în gust. Dar îl văd bine asociat și cu un pește la grătar, o plăcintă sau un quiche cu pește sau pui, poate chiar și cu un risotto cu pește și ciuperci.

Pe site-ul cramei apare descris ca “proaspăt, floral, fin, savuros și foarte prietenos, făcut ca să înduplece atamanul.”  Dar cine este Atamanul de la care își ia numele gama aceasta care mai are o Fetească Reegală, un Rose și un Merlot foarte reușit? (Le găsiți pe e-shop www.bacaniaverde.ro plus vinuri din alte game ale cramei dobrogene sau ne puteți da un mesaj pe pagina de facebook pentru o ofertă personalizată.)

Vinuri-Crama-Hamangia-Bacania - Verde
Vinuri-Crama-Hamangia-Bacania – Verde

Este, se explică în descrierea gamei, “conducătorul unei echipe de pescari, după cum i se spune la intrarea în Deltă”. Iar Crama Hamangia a făcut vinul în cinstea celor care știu să se orienteze pe parcursul vieții, care își duc barca mai departe în siguranță (la fel ca atamanul) fie că aceasta nu este tocmai o barcă, poate familia, prietenii sau echipa cu care lucrează. Celor care știu când e cazul să tragă mai tare, dar și când e nevoie să se oprească și să se liniștească la un pahar cu vin.

Crama Hamangia are 45 de ha în Dobrogea, cu numele gamelor și o simbolistică frumoasă, inspirate din tradițiile și cultura locului de la marginea Deltei care odată se numea Hamagia. Este satul Baia astazi, la câteva vâsle distanță de Grindul Lupilor și Gura Portiției. Iar cei de aici spun și o poezie frumoasă a acestor locuri “unde s-a născut liniștea, în care timpul nu se grăbește și care își oferă câte o pauză la fiecare pas. Un răsărit de văzut, o pasăre de admirat, o barcă de plutit, o poveste pescărească de ascultat sau o plajă de oprit și gândit.” Și un vin de băut!”

Vinul, se mai spune povestea cramei “are cumva legătură cu gândurile, de cele mai multe ori, le scoate la suprafață.  Așa că simțim că vinul pe care îl facem îl facem pentru acela care își mai găsește timpul să se retragă deoparte și să se gândească. Cel care poate ieși din mulțime și se poate abține să nu se ducă cu valul  doar pentru că este val. PENTRU GÂNDITORUL MODERN” .