Cea mai populara painita sau turtita din India este Chapathi.
Un fel de scovearga fina si dospita pe care o poti manca simpla ca o paine (parotta) sau o poti condimenta si servi ca un aperitiv sau un desert delicios.
In India aceste painite sunt servite pe post de paine la fiecare masa si merg foarte bine cu toate tocanele sau curry-urile indiene. Se rupe fasie cu fasie si se intinge in sos, copilarie ce sa mai.
In varianta budista din Tibet, Nepal sau China, chapathi este ca o painita umflata cu mot si mai groasa (ca un roti) si se cheama naan, este mai populara in lumea occidentala, pentru ca mai practica si necesita mai putina munca la foi decat chapathi, porotta sau appam (din faina de orez).
Ingrediente pentru 8-9 chapathi:
3 cupe mari de faina, cca 500g
3-5 linguri ulei
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
cca 1 cana de apa calduta
Optional in aluat puteti adauga chimen, o lingura pasta de naut sau linte, insa nu se vor mai intinde subtire, ci ca niste turtite mici. Faina alba se intinde cel mai bine in fasii subtiri, fine.
Se adauga ingredientele si se framanta pana aluatul se incheaga si devine moale si omogen. Ca sa nu se lipeasca de degete la final presarati cateva lingurite de ulei peste aluat si rotunjiti-l. Se lasa 30min sa se odihneasca.
Apoi se presara faina pe aluat, tocator si sucitor, si se ruleaza ca un rulou lunguiet si se taie in 8-9 bilute egale, care se rotunjesc in mana.Apoi se ia fiecare biluta si se intinde cu sucitorul. Se presara ulei pe o parte si se impacheteaza in patrat ca aluatul de foetaj sau in fasii tip evantai.
Dupa 10 minute se intinde fiecare foaie subtire si se pune intr-o tigaie incinsa unsa cu ulei ca pentru clatite. Se intoarce de 2-3 ori ca sa se patrunda uleiul uniform.
Daca le vreti crocante le intindeti ff subtire si le lasati sa se rumeneasca cate 1 minut pe fiecare parte.
Se serveste cu humus, guacamole, sau orice fel de dips, se pot face rulouri cu branzica fresh si jamon, sau dulce cu nutella sau unt de arahide.
In dieta ayurvedica chapathi este element esential pentru ca nu baloneaza ca painea noastra pufoasa si este foarte satioasa, si puteti limita cantitatea de ulei folosita, de asemenea este o gustare foarte buna de post, altrnativa a clatitei noastre.
De asemenea, este foarte potrivita pentru supe si tocane, contribuind la alcatuirea unei mese complete, cu continut limitat de carbohidrati.
Pofta buna! Namaste!