E-mail: contact@bacaniaverde.ro | Telefon: +4 0721 241 027

Sustin campania TVR si Scoala de Nutritie pentru introducerea orelor de nutritie in scoli

Sustin campania TVR pentru introducerea orelor de nutritie in scoli ca modalitate de preventie a obezitatii infantile in crestere alarmanta de la an la an (30% in prezent).
Am pornit impreuna la drum in acest an in campania #Scoala de nutritive si stil de viata sanatos”, prima campanie nationala cu ateliere practice de nutritive si gatiti in scoli ce a obtinut avizul Ministerului Educatiei.
Semneaza si tu petitia acum! Peste 3.500 de semnaturi s-au adunat pana acum in doar cateva zile.

Semneaza si tu pentru educatia copilului tau.
https://www.petitieonline.com/copiicugreutate/

Vineri sunt invitata la dezbaterea nationala TVR la stiri privind introducerea orelor de nutritie in scoli cu autoritati si oameni de decizie . Reprezint pe mine, persoana fizica, ONG-ist, cetatean, si o sa vorbesc de campania #ScoaladeNutritie , un vis de proiect la care am muncit #voluntari impreuna cu colegii din Bucuresti, Timisoara, Constanta, Sibiu si Cluj. Un proiect in care acum 3 ani nimeni nu a crezut, (poate nici eu, decat am am visat la o normalitate), inclusiv cei ce se bat ironic cu pumnul in piept azi cu minunate proiecte de #educatiealimentara in scoli pe hartie sau in cercurile lor stramte. In fapt situatia in scolile publice este alta, si spun asta dupa ce anul acesta am fost voluntar in mai bine de 50 de scoli de stat pentru a-mi trage propriile concluzii:
– In Romania, titulatura de profesor de nutritie/educatie alimentara NU exista in nomenclator, probabil nici nu va exista prea curand, deci cine doreste sa predea acesta materie legal in scoli NU o poate face fara a fi parte integrata dintr-un proiect tip ONG. Profesorii de la clasa predau dupa capul lor, fara o pregatire sau instruire prelabila, fac si ei ce pot, cum pot, ca si parintii, in majoritatea cazurilor dau rateuri, copiii se revolta si se refugiaza la chioscul din curtea scolii plin cu junk food, in dulciuri la fast foodul din apropiere.Nici pachetelul de acasa nu arata prea bine, legumele sunt un lux, fructele mai apar pe alocuri, doar dupa ploaie…
-Nu ai permisiunea de a intra in scoli pentru a preda sau a desfasura activitati fara Avizul Ministerului Educatiei sau Inspectoratului (de obicei acolo se blocheaza toate). Noroc cu #ScoalaAltfel, nu a mai trebuit sa trecem pe la inspectorat, dar petru campania nationala va trebui, fara o directiva legislatia data acum. Cine nu obtine aviz, nu poate „intra” cu alimente in scoli, e la limita penalului si evaziunii. Eu nu am stiut sa fac altfel decat corect, deci m-am dus cu proiectul in dinti la Minister, le-am zis ce vreau sa fac, mi-au zis ca nu se poate, dar ca cu mici modificari #dincopy 🙂 imi dau aviz de intrare si de restul de conditii sa ma descurc. Au fost foarte cooperanti, apreciez. Puteau sa ma lase cu ochii in soare sa astept, dar au delegat un om sa ma ajute, neasteptat de implicati, Un mare Bravo.
-Sunt primul ONG care primesc AVIZ sa gatesc in scoli si sa tin ateliere de #educatiealimentara #pebune. N-aveam nici un ONG atunci, le-am zis ca am, ca sa ma lase sa-mi duc nebunia la capat, intre timp am si rezolvat si cu actele. #ViitorDeschis e pe live #DoamneAjuta 🙂
-Nu oricine e menit sa stea la catedra si sa predea, daramite sa-i mai faci pe copii sa le si placa. Asta e iar pentru nebuni, pentru profesorii nebuni, pentru voluntarii nebuni , pentru chefii nebuni, etc. Nu e pentru cei ce cauta bani sau un venit, imagine cu orice pret, ca nu sunt, asta ca sa inchiem si subiectul asta.
-Sa fii voluntar e realmente periculos, cel mai probabil ai interese ascunse (what? Da, exact. Decat ca ma costa din timpul alocat mie, familiei si altor proiecte din care chiar traiesc. Sa-mi fie rusine ca nu dau si la altii, sunt rea stiu 🙂
-Bani nu ne-a dat nimeni, caci lumea asteapta sa vada cum e, sa faca altii inainte, restul stau si asteapta la colt, sa vada ce a mai facut vecinul, poate e bine si fura si ei o idee buna, decat ca ce nu stiu multi e ca implementarea e cea mai grea, daca n-ai cu ce si cu cine te opresti. Lupta cu sistemul e pentru nebuni, te stoarce de nervi, timp si bani din buzunarul propriu. Noroc cu #Selgros #Sanatateaincepedinfarfurie #ChefCezar, alti nebuni frumosi, ne-au dat din campania lor materiale si ingrediente sa gatim, sa vedem ce o sa iasa, si ei s-au mirat ca ne-a dat voie Minsterul sa gatim in scoli, si noua nu ne venea sa credem ce-i drept :). Apoi a venit TVR si ne-au zis de petitie si ca merg in campanie cu noi prin scoli sa vada situatia in fapt, nu doar ce zice OMS despre obezitatea infantila alarmanta (30%) de ceva ani de zile si comportamentul alimentar al copiilor. SI au venit.
-Am terminat campania, a fost frumos, foarte greu si cu multa energie buna de la copii, dar… e dezastru in scoli, vineri ne vedem la dezbateri. Cautam solutii, nu scuze si acuze. Daca aveti intrebari pentru noi sau pentru cei din ministere si guvernanti, care pot schimba realmente situatia, lasati-mi un mesaj aici.
-Multumesc celor 9 voluntari si prietenilor de bine, se stiu ei. #superteam
-Si semnati petitia va rog, 3500 de parinti si cetateni treji au facut-o deja, restul dorm si asteapta.
#Neamtrezit #NeUnim sau #asteptam? 🙂

Raluca Vasile
Antrenor de gusturi si arome
Aroma Kitchen, Laborator de Gusturi si Arome
https://www.facebook.com/AromaKitchenLab/