Nu stiu la voi, dar la mine sarbatorile vin odata cu mirosul de turta dulce sau biscuit cu miere din copilarie si adolecenta, de strazile vieneze unde miroase zilele acestea a vin fiert (Gluehwein) si turta dulce cu muuulta miere. caci asa trebuie sa fie gustul unul Lebkuchen (turta dulce in lb germana) adevarat.
Iata si reteta de famile a turtei dulci in stil german (Lebkuchen):
Ingrediente – Turta dulce cca 30 bucati
500 g faina
400 g miere/ un borcan mic
100 g zahar
100 g unt
1 ou
1 lingura cacao, optional
10 g bicarbonat de sodiu
3 linguri lapte
40 g mix macinat fin pentru turta dulce ( scortisoara, cardamom, nucsoara, cuisoare, anason, coriandru)
Eu le cumpar separat si le amestec, astfel sunt sigura ca obtin gustul pe care il doresc.
Ingrediente – Glazura turta dulce
350 g zahar pudra
1 albus
suc de lamaie de la o lamaie mica sau 1/2lamaie mare
Preparare
-Amestecam mierea cu untul si zaharul intr-o craticioara cu fund gros si o punem pe foc foarte mic. Cand zaharul este complet topit, stingem focul si lasam amestecul sa se raceasca cca 3-4 minute.
-Adaugam oul, 1 lingura de cacao, mixul de condimente si amestecam bine.
-Adaugam faina data prin sita in mixul de miere si framantam sau mixam pana la inglobarea perfecta.
Vom obtine un aluat extrem de lipicios si neascultator deci daca aveti un robot, folositi-l cu incredere.
La sfarsit adaugam bicarbonatul dizolvat in 3 linguri de lapte si framantam bine pana il distribuim in aluat.
Invelim aluatul in folie de plastic alimentara si il bagam la frigider pentru 24 de ore.
Dupa timpul de repaus, impartim aluatul in doua bucati si intindem fiecare bucata pe planul de lucru foarte bine infainat intr-o foaie subtire de 0,3 -0,5 cm grosime.
Decupam aluatul cu forme si asezam turta dulce in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
Preincalzim cuptorul la 180°C si coacem turta dulce pentru 8 minute.
Daca vrem ca turta dulce sa fie frageda si dupa ce se raceste, nu o coacem mai mult de 8 minute in cuptorul electric sau 10-12 minute circa in cuptorul pe gaz. Cand biscuiteii au crescut dar nu s-au colorat nici macar pe margini, este timpul sa ii scoatem.
Ii lasam apoi sa se raceasca in tava (pentru ca sunt foarte moi imediat scosi din cuptor) si apoi incepem sa ii decoram dupa preferinta.
Mod de preparare glazura pentru turta dulce
Mixam foarte bine un albus de ou amestecat cu un varf de cutit de sare si 2-3 picaturi de suc de lamaie.
Adaugam treptat zaharul pudra si mixam pana obtinem o glazura cremoasa care nu isi pierde forma in momentul in care decoram turta dulce.
Multumiri partenerilor mei: Apiland, Aqua Carpatica, Lurpak, Terra Natura si Solaris.