Vindaloo de ied saumiel

Anul acesta am gatit altceva cu mielul de paste, reteta preferata pentru festivalul luminii din India, Diwali*), ce se aniverseaza pe 30 octombrie. Coincidenta sau nu, in aceeazi zi cu Haloweenul American.

Eu prefer vindaloo de miel traditional, nu de pui sau porc, sau mutton (ied), asa cum se face traditional in India/Kerala, dar ied se gaseste mai greu. A iesit atat de buna incat o sa o fac in fiecare an de paste, e un alt mod ingenios de a prepara mielul, foarte delicius de altfel. O tocanita indiana cu multe condimente aromate,genul masala homemade, specialitate gourmet traditionala din India.

Ingrediente

1/2kg piept pui sau pulpa de miel, taiate cubulete

½ pachet unt (sau ghee ca sa fim corecti malayalam)
3 catei de usturoi , curatati si tocati
2 cani ceapa galbena, tocata marunt
2 linguri de ghimbir ras
2 lingurite praf de chimion
2 lingurite seminte de mustar galben
1 lingurita scortisoara macinata
1/2 linguriță de cuișoare
1 lingura de turmeric
1 1/2 lingurite de piper cayenne
1 lingura de pudra de chilly/boia de ardei
2 lingurițe suc ​​de lămâie
2 linguri de otet alb distilat
1 lingurita de zahar brun
2 lingurite de sare
2 cani de apa

Mod de preparare:

Se presara Sare și piper pe bucatile de miel. Se încălzește o tigaie mare/wok și se topeste untul . Apoi se caleste carnea.
Se adauga usturoiul si ceapa la tigaie si sotati pana se rumeneste .
Adaugam ghimbir , chimion , semințe de muștar , scorțișoară , cuișoare , curcuma , și boia de ardei, turmenic .
Sotate toate pentru câteva minute și adăugați toate ingredientele rămase.
Se acoperă și se fierbe până când mielul este fraged, aproximativ 45 de minute . Se amestecă de câteva ori în timpul gătitului ,se scoate parțial capacul în ultimele 10 minute pentru a îngroșa sosul . Acoperiti cu garnitura de orez.
La final se poate presara coriandru sau patrujel verde.

Separat se prepara orezul simplus sau cu legume/ou. EU am facut curry rice/ orez aromatizat cu curry.

*)Diwali vine din sanscrita de la „Deepawali” care inseamna lant luminos sau sir de lampi. Este un festival cultural religios originar in India si sarbatorit in majoritatea tarilor asiatice. Mutton Vindaloo, preparat initial din carne de ied, este hrana oferita ofranda zeilor din antichitate, astazi un preparat traditional in multe zone din India, intre care cel mai apreciat este biryani, cu preparat complex, specific sud Indian din Kerala, o parte mutton vindaloo si o parte orez aromatizat.

Lasă un răspuns